Celodenní projekt Štrůdlování

  Příprava:

 Výtvarná výchova a pracovní činnosti – malovat a vytvářet vše, co souvisí s jablky (jabloně s jablky, velká jablka) různými technikami a materiály. Hotovými výrobky vyzdobit celou školu.

 Český jazyk a psaní – od babičky si obstarat recept na jídlo s jablky. Recept přepsat na list papíru a vyvěsit na chodbě školy. V různých básnických sbírkách vyhledat básně o jabloních a jablkách, učit se je zpaměti.

 Přírodověda – poznávat jabloně (kůra, listy) a různé odrůdy plodů. Na chodbě připravit výstavku.

 Hudební výchova – naučit se píseň o jablku.

 Vlastní projekt:

 1) Úvod společně ve 3. třídě za účasti všech žáků školy.

Přivítání, zpěv písní a recitace básní o jablkách, zajímavé recepty na jídla z jablek, výsledky zkoumání jabloní, výtvarné práce ve škole.

2) Rozdělení žáků do šesti skupin při společné hře (každý žák obdrží na čelo nálepku s tečkou jedné ze šesti barev, poté se musí skupinky bez jediného slova dát dohromady).

3) Pravidla společného štrúdlování:

Přeneseme se do časů našich prababiček a zkusíme si vyrobit to, co ony měly rády a co vždy na podzim vyráběly. Budeme mít připraveno šest stanovišť s různými činnostmi.

a)          Po škole se pohybujeme zcela volně, ale vždy celá skupina pohromadě.

b)         Během dopoledne musí každá skupina obejít všechna stanoviště a splnit zadané úkoly.

c)          Na přestávce k odpočinku i dopolední svačině se domluví celá skupina.

4) Jednotlivá stanoviště:

1.      Nakrájení jablek a uvaření kompotu.

2.      Sušení křížal.

3.      Strouhání jablek, lisování a výroba moštu.

4.      Z celého jablka vykrojíme jádřinec, do otvoru nasypeme cukr a rozinky, jablko zabalíme do alobalu a na plechu v troubě zapečeme.

5.      Oloupané jablko zbavené jádřince nakrájíme, obalíme v trojobalu a usmažíme. Poté posypeme skořicovým cukrem.

6.      Zadělání těsta nakrájení jablek, příprava a upečení štrúdlu.

5) Rychlejší skupiny sepíší po domluvě deset důvodů proč jíst jablka a pěstovat na zahradě jabloně.

6) Na závěr se znovu sejdeme ve třídě, prohlédneme hotové výrobky, v komunitním kruhu zhodnotíme práci i celý projekt. Děti si rozdělí zhotovené pochoutky.

 Poznatky:

1)      Od babiček se nám sešly zajímavé recepty (například Ožralý štrúdl, Jablečná bublanina).

2)      Děti nejvíce ocenily pečení štrúdlu.

3)      Křížaly děti znaly, zato výroba moštu byla pro ně novinkou.

4)      Přítomné maminky a babičky projekt hodnotily velmi dobře, rády nám s realizací pomohly.

Fotodokumentace z projektu:

s1.jpg (38637 bytes) s7.jpg (81408 bytes) s4.jpg (30401 bytes)
s3.jpg (25797 bytes) s2.jpg (27337 bytes) Projekt "Štrůdlování" přinášíme ze základní školy v Lukavici

Podívejte se na další zajímavé projekty a činnosti ve škole:

Klikněte ZDE